Windows XP kom i 2001, og det er altså langt tid siden...

Windows vista kom i 2005, og nu er det også slut med den...

Microsoft´s support på Windows XP og Vista er udgået, hvad så ?

Man behøver ikke købe ny Computer, men man bliver nød til at tage stilling til hvad man så gør, og det giver jeg her et overblik over. mange programmer der bliver lavet i dag, kan slet ikke køre på windows XP og Vista.

Det behøver ikke kun at være Windows XP eller Vista, Det kan være Windows 7, Windows 8, Windows 10 eller MAC-OS...

 Windows XP logo
 VS

Hvad skal jeg vælge Ubuntu eller Windows 8.1

"Ok, har forstået at det er slut med Windows XP/Vista, hvad kan jeg så gøre ved det ?"

Det er en god ting at du har forstået det, for den sikkerhed som du har krav på efter XP/Vista, er som det 1. op til dig...

Det der sker er, at Microsoft stopper med at komme med opdateringer til XP efter den 8 April 2014, og så er ens Computer mere udsat for at kunne blive overtaget? - altså inficeret med uønsket programmer - virus der fx udsender spam i stor stil.

Microsoft stopper med at vedligeholde din Vista den 11 april 2017. Og hvad så... Noget bør du gøre.

Når man benytter en Computer der ikke bliver vedligeholdt mere, så er det ikke så godt med sikkerheden. Nu er sikkerhed jo en stor ting, men det alle siger, som er minimum for alle, er at holde ens styresystem opdateret. Og det kan man ikke mere, hvis det er Windows XP eller Windows Vista.

Det er lidt som at man vælger at vedligeholde ens dør, vinduer eller tag, så kan andre -alt for nemt, komme ind i ens hus, og se sig om, og måske tage ting, sætte kamera op, og det betyder at man har mistet kontrollen. det er det samme med ens Computerś sikkerhed, og altså din og din familie, der sidder på samme IT-netværk som du. det er jo ret normalt at man har midst 2 enheder selv, eller flere. Jeg selv er i en familie på 3, og vi har regnet sammen at vi har over 10 enheder koblet op på nettet.

Ens Computer kan bliver overtaget, det betyder at andre har fuld kontrol over din Computer. Banditter på nettet kan registrere alle tastetryk på din computer, det vil sige mail adresser, koder, passwords, kontonumre og så videre. Og fx på grund af et lille program de får installeret, kan de udsende 100.000 vis af mail om dagen fra DIN computer. - det er ikke kun mig der mener dette, prøv at søge på Google om udløb af XP og Vista.

Det første du skal gøre er at tage en backup af alle dine vigtige filer. fx Digital signatur, billeder, dokumenter, regnearksfiler og . ja du ved nok bedst selv hvad du ville være ked af at miste ! tag nu hellere en backup af lidt mere end du mener du har brug for. - Brug eventuelt det program her, som kan det meste, med at lave en kopi til CD eller DVD.

Du kan, når du har besluttet dig for at skifte Windows XP ud, enten, alt efter hvor gammel din Computer er, :

  1. Opdatere dit Windows til Windows 10, som er det nyeste.
  2. Opdatere til Ubuntu.? Xubuntu
  3. Købe ny Computer, og skrotte den gamle med Windows XP/Vista på.

Som du ser, er der stor forskel på de 3 eksempler herover, og der er ikke en der er nem.


1 : Windows 10 CD/DVD koster ca små 800kr.

 - XP/Vista kan upgraderes til Windows 10 - Højst sandsynligt skal du hente nye version af de programm er du kører med lige nu, men så skal de installeres igen, og så er du næsten kørende igen. (Opgraderes er måske lidt flot sagt) - Samt så vil en ældre Computer køre NOGET langsommere, og her kan Linux hjælpe dig. Gratis.

Selve installationene fra en CD kan være besværligt, har selv prøvet, især hvis man vil lave en opgradering, hvor alle programmer kommer med, det nemmeste, og måske rigtigste, er at lave en NY installation UDEN at overskrive de filer der ligger på Computeren (husk backup), og så derfra, flytte sine gamle billeder, dokumenter, lydfiler og hvad men allers har, stille og roligt, samt installere de programmer man har behov for, man kan også kalde denne for en ordentlig oprydning.
Dem jeg har talt med, som har smidt Vista ud, har ikke fortrudt købet af Windows 10 licens. Den kører faktisk hurtigere end Windows Vista.

 windows-8-1


2: Ubuntu / Kubuntu er et gratis styresystem, lige som Windows er et styresystem.

Ubuntu pg Kubuntu har også indbygget en komplet Officepakke, med tekstbehadling, regneark, presentations program, database og meget mere, alt sammen helt gratis for alle. Du kan ikke køre dine Windows programmer, men de programmer du skal bruge, findes der garanteret en løsning på, tryk på et ikon, og du er i Ubuntu butikken, hvor du kan finde rigtigt meget forskeliigt. Ubuntu kan installeres uden at ødelægge dine filer fra XP/Vista (husk backup) Jeg har en del om Ubuntu på mine sider. Du er også altid velkommen til at spørge mig

 Ubuntu Logo

Ubuntu er gratis for alle. og kan installeres fra en CD eller USB.

Husk på, hvis du leger lidt med Ubuntu, så kan du gøre dette, UDEN at ødelægge noget, da du kan arbejde direkte på en CD eller USB pen, selvfølgelig er det lidt langsomt i forhold til hvis du installere, men du vil få en følelse af, hvad Ubuntu er.

En gruppe har lavet denne - hvorfor Linux er bedre, jeg er ikke helt enig i dem alle, men kik selv med. Og skriv en bemærkning i kommentarfeltet herunder.

3: Købe en ny Computer, hvis nu man alligevel er ved at være træt af den gamle, langsomme, skod Computer, så er dette jo en god forklaring på, hvorfor man er nød til at have en ny.

Den nye Computer kommer garanteret også med Windows 10, så skal man til at flytte alle sine Billeder, dokumenter, regnearks filer, musik filer, digital signatur alligevel, og du ved bedst selv, ikke at forglemme de programmer du så også lige skal ha installeret igen. Men den er nu ret lækker din nye Computer.
En ny / Brugt Computer, fx bærbar koster fra 2000kr og op efter, men man skal stille sig det spørgsmål, hvad har jeg brug for ?

Du er altid velkommen til at spørge mig til råds, når du skal ha ny Computer, eller skal købe noget ekstra.

Herunder lidt mere at tænke over -

 - eller lidt mere hjælp, om det at finde på noget andet end Windows XP.

Det første er at tage en Backup af dine vigtige dokumenter, - der er små chancer for at de bliver tabt, men lur mig om ikke du ville være ked af det hvis du mistede nogle dokumenter og billeder, så gør det med det samme. - Det bør du gøre ligemeget hvad. Dine billeder er uerstattelige.

Du kan brænde dem på en CD/DVD via programmet CDBurner, eller...

 - Og så har du en kopi? hvis noget skulle gå galt..

Jeg har prøvet at installere Windows 10 på en gammel Computer, en Dell fra 2005 med 2GB ram, og den kører faktisk fint, det med at opdatere Windows XP/Vista til Windows 10 Det er den nemme løsning, og samtidig så får du rydet op i din Computer. Desværre skal alle Programmerne installeres igen, men lur mig om ikke kun du benytter en håndfuld forskellige programmer, og det er vel lige til at klare. - Det kan man kalde for en oprydning.

Her under er der en kort forklaring på selv installationen af Windows 10, når du har en CD/DVD med Windows 10 på.

Du kan enten sætte den i drevet, når Windows XP/Vista kører, eller du kan Boote på den, med det mener jeg, sæt Windows 8.1 i CD/DVD drevet, og genstart Computeren, og fryk F9 - F10 eller F12 for at få den til at opstarte på den nye Windows 10, og derefter skal du følge vejledningen.

Når du kommer til om du skal Opgradere eller installere, så betyder opdatere, at du opdatere din Windows XP, og det anbefaler jeg ikke, (se ovenstående), den anden hedder Installer, og den installere ved at FLYTTE alle dine gamle filer, ned i en anden mappe, som hedder C:\WINDOWS.OLD der ligger også dine Dokumenter, Billeder og mere, og dem kan du så flytte ud til det nye Windows 10, og så har du dem på plads.

 Her et billede lige efter en installation af Windows 8.1 / Kunne også være 10 - Herunder 2 billeder af de filer du har, som er flyttet.
Din gamle Windows bliver lagt her
 Dine gamle dokumenter og billeder ligger her

Har du fået mod på noget andet end Windows, så er Ubuntu også et godt valg. Ubuntu kan det meste lige efter installation, men se mere om Ubuntu på min Ubuntu side.

Husk at dit Antivirus program også skal installeres, og det er noget af det første, sammen med at du skal opdatere Windows. Du behøver ikke som sådan et Antivirus program hvis du har valgt Ubuntu / Kubuntu.

En ting der er dumt...  Og det er at lade være med at gøre noget. !!!!!

Synes du der mangler noget i min artikel om det gamle Windows XP/Vista, så er du velkommen til at skrive til mig, eller benytte kommentar felterne herunder.

Her er en artikkel fra Computerworld om hvad der kan ske efter XP.

Her er en anden artikkel om 6 forskellige alternativer til Windows XP.

Her er en anden artikkel om det ovenstående, dog på engelsk.

Har fået et tip om denne video, om hvordan man erstatter Windows med Ubuntu, den varer 1½ time, så det er med at smække benene på bordet, og hælde kaffen op :-)

 Hits lige nu 122 den 23022014 - hits 10-2-1017 9949 -

Kommentarer  

0 #5 Jan andersen 01-09-2016 16:09
Er Windows 7 helt udlukket ?
--
Jeg svarer Jan således :
Nej da... Lige meget hvad du har af operativsystem, om det er Windows xp, Windows 7, Windows 8, Windows 10 eller MAC-OS så kan du installere Ubuntu.

Enten helt, det vil sige sige at du KUN kører med Ubuntu, eller som Multi-boot, hvilket vil sige at når din Computer starter, skal du vælge om du vil køre med det operativ-system du har brugt før, eller om du vil starte Ubuntu..
0 #4 Heydorn 08-04-2014 16:25
Tak for artiklen!
Hvis jeg vælger at installere Windows 8 Pro - i stedet for at opdatere XP - kan jeg så
1) bruge den allerede installerede Office 2010 pakke?
2) bruge den trådløse printer som hidtil?

lol: venlig hilsenHej.
Ja, men du bliver som sådan nød til at installere din office pakke igen. Du kan ikke opdatere din gamle Windows XP mere, så du er nød til at finde på noget andet, som du jo er i gang med :-)
Din trådløse printer skal installeres igen, men bagefter virker den som før :-)

Med virusfri hilsen
Chris
0 #3 Gunnar Geertsen 06-04-2014 22:55
Det undrer mig, at du i din gennemgang af XP-problemet ikke nævner, at installering f. eks. Bitdefender tilsyneladende er nok til at løse problemet. Det skriver de fleste andre heller ikke noget om. Skyldes det, at jeg har misforstået, at denne enkle løsning er nok?
Hilsen GGJeg svarer Gunner således.

Hej Gunnar
Hvis Microsoft stopper al sikkerhedsopdat ering, så er det hønen og ægget, når - og det gør der, kommer en virus som angriber Windows XP, så kender dit Antivirus ikke denne nye virus, og så kan den ikke finde noget, men din XP Computer kan sprede millioner af mails (Spam) og måske være med til at delle filer du absolut ikke vil dele. Microsoft kommer med deres egen indbyggede scanner hver tirsdag i hver måned stadig, og så kan du fjerne en eventuel virus, men hvad den så har været med til at lave af ulykker, det er ikke godt at vide. Man kan også se det på en anden måde. Hvis man ved at der er et par vinduer der er ødelagte/smadre t, man vil ikke reparere dem, fordi man jo har alarm på... Jeg mener i hvert tilfælde ikke at et Antivirus / Sikkerheds pakke, er nok efter at Microsoft stopper med at supportere XP.
- Min anbefaling er at gøre noget. Jeg ville ikke turde vente.
Chris
0 #2 Aage Ellgaard 10-03-2014 08:26
Hej Chris findes der også en "erstatning" for Outlook i Ubuntu og kan systemet køre med Panda AntivirusProtection.
Mvh. AageHej Aage

ja og nej. Det der kommer tættest på er Evolution, som jeg selv bruger.

Du har ikke rigtig brug for Antivirus når du benytter Ubuntu, dog hvis du sender og deler filer til andre brugere, så er du nød til at scanne de filer du deler. Du kan ikke installere Antivirus for Windows til din Ubuntu installation :-)
0 #1 John Klitzing Hansen 26-02-2014 09:40
Hej Chris
har prøvet at installer ubuntu det gik ment.men har problemer med at installer java til ubuntu dette er ikke muligt pt
er der nogle råd for at løse det
hilsen john klitzing hansenJeg svarer John således.
Hej John
Ja det er der.
Jeg regner med at du ikke som sådan benytter Java, men det er i forbindelse med fx Netbank, Virk.dk, Borger.dk og den slags :-)
Så skal du bare hente et lille program der forbinder disse 2 med hinanden.

Se her, på dette link hvad du skal hente og installere, så virker det :-)

http://www.avirus.dk/god-ide-sadan-gor-du/103-ubuntu-nogle-sma-indstillinger

You have no rights to post comments

Har du noget godt at tilføje denne side, send e-mail til chris@avirus.dk. - Copyright © 1994-2019, Chris Kjølbo. Computer hjælp og support Ringsted Midtsjælland, Danmark.
Alt på disse sider er lovlige at udskrive, og kopiere, så længe det hele er originalt, dvs det er ikke tilladt at rette i noget af det,
med mindre der er givet skriftlig tilladelse dertil.  

 
Avirus.dk modtager dankort visa mastercard jcb maestro american express bankoverførsel certificeret F-Secure partner og eu money licenswebshop mærket din sikkerhed
Avirus.dk støtter:  
Back to top