Backup - Inden uheldet er ude, kik med her, og find din egen backup løsning. Hvilke typer bør man vælge, og hvilken teknologier er godt

Der findes mange former for backup.

Kan du sige JA til..
Det er flere steder, du har Dokumenter, eller aller vigtigst, Billeder, som er uerstattelige.

 • På en USB Stick? - eller flere..
 • På en Ekstern Harddisk?
 • På din Computer?
 • På din Mobil?
 • På familiens Mobiler?
 • I Skyen et sted?
 • I Skyen et andet sted...?
 
dokument i brandhus i brand

 

1 ting skal jeg lige slå fast. Backup er IKKE at du har tingene liggende i Onedrive / Google Drive / Dropbox eller andre online drev. - Fordi..

 - Du har adgang til dem lige nu, du kan se dine filer lige nu.. - Selv om du måske har de samme dokumenter på skrivebordet, så er det ikke en backup, det er en KOPI... læs mere, så du er med på hvad forskellen er. gem ikon

 - En eventuel vira / undartet program, kan se, slette kopiere alle dine filer, på din PC, under Dokumenter / Billeder, ALLE STEDE, dvs også i dit tilkoblede Onedrive, Google Drive, Dropbox, mm.

Er du så uheldig at dine data bliver kopieret af en bandit, eller lagt offentligt til skue, eller måske krypteret/ændret via ransomware, og for at få dem igen, skal du betale 2 bitcoin, som kan være ca 2000kr, eller helt op til 50.000kr Det sidste er der desværre rigtig mange eksempler på. - Især REvil (virus) er en aggresiv bandit.

Hvis de er krypteret med RansomWare, så kan du KUN komme til dem, hvis du betaler.

Med rigtig Backup, har du også versions styring, dvs har du et dokument du har arbejdet på igennem flere dage, måske måneder, kan få virus, måske uden at vide det, og så kan dine filer indeholde virus, eller være ødelagte, og derfor er det en god ide at ku styre hvilke filer du vil ha, og det kan også være at de sidste 3 backupper, allerede var krypteret, og det har du måske ikke set, så kan det ikke nytte noget at man bare tager en kopi af alle sine filer, og overskriver de filer du har fra sidste kopi.

Derfor er Backup med versions styring et must, når vi taler om Backup. Altså rigtig backup.

En Backup i ordets bedste forstand, er dine data, et andet sted, som du IKKE kan ses lige nu...

De 3 metoder til at tage Backup, er...

 1. Tag selv backup til en extern enhed. Vil anbefale denne WD My Passport WDBPKJ0040BBK - Harddisk - krypteret - 4 TB - ekstern (bærbar) - USB 3.2 Gen 1 - 256-bit AES Altså en du selv sætter til og TAGER fra igen. Læs mere herunder.wd backup usb
 2. Købe plads i skyen, fx med Carbonite - Onlime eller se herunder. Læs mere herunder.
 3. En lille Server/NAS, som du selv har stående, som kan bruges til Backup, bland andet. Læs mere herunder.synology ds218
  • Denne lille NAS, sørger selv for Backup af alle dine filer. Med versioner - Mere om denne Synology NAS.
  • Du kan bruge Windows, MacOS eller Linux, og Apple og Android mobiler har Apps, og ja, de virker også når du er uden for hjemmet.

 

1 )Tag selv backup til en extern enhed.

Den 1. med at tage en backup hver torsdag kl16, til en ekstern enhed, og fjerne den igen, inden man tager hjem eller inden man går i seng, er den billigste form for Backup. Men den kræver at du har meget diciplin, og får gjort det. Man kan købe et lille program, - jeg anbefaler AOMEI Backupper Standard, som kan gøre det for dig, men du skal selv sørge for at sætte din USB Harddisk til??? Har du data diciplin nok til dette, er det fint nok. Sørg for at programmet ikke overskriver den backup du har, jeg tænker, alt efter hvor stor din Externe-harddisk er.... Tænker du, at jeg tager denne Backup i morgen... så er denne Backup løsning nok ikke for dig... ;-)

Vil anbefale denne WD Extern Harddisk krypteret. - og AOMEI Backupper Standard er her.

 

2 )Købe plads i skyen.

Løsning nr2 er her i nogle versioner.

Den 2. måde er at købe en Backup service i skyen, og så bare sætte Programmet til at styre det hele.

Her kender jeg til disse service, men har ikke nogen erfaring med dem.

I skyen køber du plads fx hos onlime.dk - Fælles for dem alle er at du opretter en konto, installere noget backup program, og diffinere hvilke mapper, og hvor tit den skal tage backup, og i hvor mange versioner. Koster fra ca 500kr? årligt, og opefter. Alt efter hvor meget du skal ha backet up.

Du er meget velkomme til at kommentere herunder.

 

3 )En lille Server/NAS.

Den teknologi, jeg her i resten af denne artikel vil tale om, er en lille NAS, en lille server man har stående under trappen/kælder/skabet.

Det er en lille kasse på størrelse med en forvokset madkasse, og den kan indeholde dine backup i flere versioner?, og også din families data?.. Alle jeres billeder.. Jo jo.... synology ds218

Synology NAS

Virker med Windows®, macOS® og Linux®

Her vil jeg jo godt fortælle om løsning nr 3. som jeg absolut synes er den bedste, og koster kun ca det dobbelte af hvad en extern harddisk koster. og så når man tænker på alt besværet, med selv at styre det, så er denne altså den rigtige løsning, og herefter den billigste.

Denne løsning er en rigtig Backup, med versionsstyring. Og meget mere, faktisk alt efter hvad familien har lyst til.

Her under fortæller jeg om de mest brugte funktioner, man bruger. Men der er flere, se selv her.

Har du tænkt på at alle de billder du har på din mobil, måske ikke bliver kopieret, eller bliver backet up ??

Det kan du OGSÅ gøre med denne NAS...

En NAS / Server, er en 'Netværks Tilkoblet Harddisk'

Man skal sætte den op, med brugernavne, og rettigheder, og med de Programmer man tænker at man vil få burg for. Men det klares hurtigt.

Når din nye NAS er installeret og du har installeret de Programmer du vil bruge på din NAS - Mine anbefalinger her under. (du kan altid tilføje/fjerne igen og igen...)

Selve opsætningen, kan du selv klare, ved at følge vejledningen på deres hjemmeside, eller på Youtube. Eller kontakte mig.

På ens PC, kan man installere et program // File Station, så man også kan dele filer med familien, alle billeder fra alles mobiler og meget mere.

Her er der nogle små vidoer af hvad man kan bruge denne NAS til - Hvad kan den Synology såFil Server - Billed Station - og vigtigst her Backup.

Kan du ikke finde ud af det, eller vil springe over, ellers kan du købe opsætningen af mig, se i min lille butik (kommer snart)/ kontakt mig

 
 synology pakke

Konfiguratioenen på din Synology ser således ud:

 • Opsat med fast IP.
 • Sikkerheden skal sættes op, således at den KUN kører 'https' - så al kommunikation fra dig og til NASén er krypteret.
 • Adgangskode Politik.
 • Auto Blokering ved fejl login.
 • Spectra og Meltdown-beskyttelse (for at afhjælpe mod udspekuleret angreb).
 • Firewall.
 • DSM skal blive sat til automatisk at blive opdateret kl 04:33? hver nat.
 • Pakkerne bliver sat til automatsik at blive opdateret hver nat 04:44?hver nat.

 

 • Software pakker (jeg vil mene disse)
 • File Station.
 • Hyper Backup.
 • Photo Station.
 • Antivirus Essential.
 • Cloud Station Server.

Og hvad du ellers har brug for... Du kan vælge til og fra som du har behov for.

Synology skal kunne håbdtere mindst 5 af dissse, og det kan klares af den midste NAS de har, den koster 800kr uden harddisk. Så skal der lige en harddisk til, på fx 4TByte, (ca900kr) og så er man godt kørende. I alt ca 1900kr.

Jeg vil dog anbefale den mindste med 2 diske i, der kan man nemlig lave en backup mellem de 2 interne diske.

Køber du den et hak større, så er den lidt kraftigere, når den fx skal kategorisere billeder.
Den koster så også ca 2000kr uden harddiske. Den hedder Synology DS220.

Her under er linket til alle enheder.

Den billige, som godt kan klare alt ovenståendende. Dog har den kun plads til 1 disk, og kan ikke udvides, men man kan så købe en større harddisk hvis den bliver for lille.
Synology DS120j koster ca 800kr

Den lidt større, som også har plads til 2 diske. Med 2 diske i samme NAS, kan man bede den ene om at lave en backup til den anden, og omvendt.
Synology DS220 ca 1300kr eller + modellen 2200kr

Harddisk WD RED 4T disk ca 900kr (mindst en er krævet)

 Skriv i kommentarfeltet, hvad du har prøvet, eller spørg gerne :-)